Cultuur

Watermolens, grafheuvels en geveltekens

op Het Hulsbeek

Landgoed Het Hulsbeek

Ooit stonden op landgoed Het Hulsbeek bij Oldenzaal twee watermolens. Helaas zijn ze verdwenen in de tijd, maar de archeologische resten bestaan nog steeds.

 

Kloostermoppen

Op de bodem van de Gammelkerbeek, grenzend aan de historische Springertuin, vond de in augustus 2010 overleden landschapsontwikkelaar Bas Slatman kloostermoppen van Bentheimer zandsteen. Een archeologische verwijzing naar een watermolen die hier volgens archiefstukken ooit had gestaan. Slatman nam het initiatief voor het vormen van een stichting die de watermolen terug kon brengen in het landschap.

 

De Regio Twente, het waterschap Regge en Dinkel en de gemeente Oldenzaal hebben een intentieverklaring getekend waarin ze aangeven het project een warm hart toe te dragen. Met financiële hulp van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente wordt het mogelijk een tastbare herinnering aan de watermolen te realiseren.

Tijdens een wandeling op het natuurterrein van Villapark Eureka kom je ook pico’s uit de ijstijd (rotsen), grafheuvels en geveltekens tegen.

Klein_rondje_waterrad_Huksbeek.webp
Magische lichtinval

De herinnering legt een link tussen verleden, heden en toekomst. Gekozen is voor een eigentijds ‘kunstwerk’, dat aansluit bij de historie van de plek, de groene omgeving en de magische lichtinval door het bladerdek van de bomen.

 

Om de archeologische resten zo goed mogelijk te bewaren, wordt de bodem zo weinig mogelijk verstoord. De archeologie zal zichtbaar zijn vanaf plateaus boven de beek. De nieuwe watermolen wordt een plek om te kijken en te leren. Maar ook wordt het een plek om je te bezinnen. Op het verleden dat opeens heel dichtbij lijkt.

 

Op wat de toekomst zal brengen. En het is ook een plek waar je zintuigen het heden intens kunnen ervaren. De frisse geur van het bos, het vrolijke gefluit van de vogels en het rustgevende geluid van het stromende water.

Gallery open icon Bekijk fotogalerij

Bij ons is het echt vakantie!

  • Al meer dan 50 jaar hét vakantiepark midden in de Twentse natuur.
  • Al drie jaar verkozen tot beste vakantiepark van Nederland.
  • Al drie keer bekroond met een gouden Zoover Award en beoordeeld met 9,5+.
  • Vakantie op maat, met een persoonlijke benadering en geheel volgens úw wensen.
  • 5 sterren luxe: grote villa’s, moderne inrichting, volop wellnessmogelijkheden en veel rust en ruimte rondom de accommodaties.

Instagram