Eekhoorntjes in eigen tuin

Eekhoorntjes op je eigen terras

Eekhoorntjes in eigen tuin

Wij krijgen veel enthousiaste reacties over de hoeveelheid eekhoorntjes bij Villapark-Eureka, en hoe leuk mensen het zouden vinden, om thuis ook eekhoorntjes in de tuin te hebben. Hierdoor hebben wij wat onderzoek gedaan en tips op een rijtje gezet: Hoe krijgt u ook van die leuke eekhoorntjes in je eigen tuin? 

 

Voordat we alle tips op een rijtje zetten, is het belangrijk om wat meer te weten te komen over de eekhoorn. 

 

Gedrag van eekhoorns

Eekhoorns zien we vaak in bomen klimmen, dit kunnen zij doen door hun kleine scherpe nagels en kromme klauwtjes. De staart is hierbij erg belangrijk, met deze mooie staart bewaren de eekhoorns namelijk hun evenwicht.

 

In de zomermaanden zijn de eekhoorns actief zolang het licht is. Eekhoorns houden geen winterslaap maar houden wel rust in de winter, je ziet ze vaak alleen in de ochtend, daarna rusten ze weer uit. Ze verzamelen en verstoppen hun voedsel. Helaas is de eekhoorn wat vergeetachtig, en vergeet hij regelmatig waar hij zijn voorraad heeft verstopt. 

 

De winter is tevens de paartijd voor de eekhoorns, ongeveer vanaf januari. Per keer kan een eekhoorn vrouwtje 1 tot 8 jongen krijgen, het mannetje is niet aanwezig bij de ontwikkeling van de jongen. Eekhoorns gebruiken vaak een oud nest van een andere eekhoorn. Dit nest is meestal gelegen in een boom op grotere hoogte dicht bij de boomstam. Omdat eekhoorns niet graag zelf een nest bouwen, kun je ervoor kiezen een nestplaats te creëren in de tuin. Er zijn speciale nestkasten voor eekhoorns. Zorg er dan wel voor dat hij hoog in de boom hangt, op ongeveer 6 meter, dat is ideaal voor eekhoorn. Daarnaast is het belangrijk dat hij net als bij een natuurlijk nest, dichtbij de boomstam ligt.  

Je ziet ze vaak in de ochtend, daarna rusten ze weer uit

Header_eekhoorn_Eureka.webp
Ideale omgeving voor eekhoorns

De ideale omgeving voor een eekhoorn, is een omgeving waar voldoende voedsel te vinden is. Ze leven vaak in bossen, tuinen of parken, zolang er maar voldoende voedsel is. Toch geven ze de voorkeur aan een ouder bos, voornamelijk omdat daar meestal meer voedsel aanwezig is, en omdat daar ook al oude nesten aanwezig zijn. Mocht jouw woning omringt zijn door een bos, dan heb je de ideale basis. Dit is echter voor de meeste mensen niet het geval, dan is het dus belangrijk om voldoende voedsel voor de eekhoorn in de tuin te hebben. Wat voor voedsel dan het beste is, lees je hieronder. 

 

Voedsel voor eekhoorns

Veel mensen denken dat eekhoorns alleen maar noten eten, dit is echter niet het geval. De eekhoorn heeft namelijk best een gevarieerd dieet! Afhankelijk van het seizoen, eten ze ander voedsel. Zo eten en verzamelen ze in de herfst en winter voornamelijk noten, denk hierbij aan hazelnoten, beukennootjes, eikels en tamme kastanjes. Daarnaast eten ze ook de zaden van de dennen-, spar-, en lorkenappels. In de lente- en zomermaanden eten ze de restanten van hun opgeslagen voedsel, daarnaast eten ze knoppen, bloesems, bessen, insecten, rupsen en zwammen.

Eekhoorns lokken

Om eekhoorns te lokken, kun je deze voedzame bomen en planten in de tuin planten, dit is echter wel tijdrovend. Een makkelijkere manier is om een voederhuis te plaatsen met gekochte producten. Wil je dat het voedsel echt bij de eekhoorns terechtkomt, dan is het verstandig om een speciaal voederhuis voor eekhoorns aan te schaffen. Dan kunnen andere dieren er niet bij. Bij dit type voederhuis kan de eekhoorn het dakje optillen om het voedsel eruit te halen.

 

Buiten voldoende voedselbronnen, is een waterbron ook van belang , eekhoorns kunnen namelijk niet voldoende vocht onttrekken uit het voedsel en hebben daarom extra water nodig.

 

Samenvattend
  • Creëer een nestplaats in je tuin.
  • Zorg voor voldoende voedsel (natuurlijk of gekocht). 
  • Zorg voor water. 

 

Een boshuis boeken waar de eekhoorns op het eigen terras komen?

Boeken is bij ons heel gemakkelijk. Kijk snel hier voor de beschikbaarheid en de prijzen. Binnen een paar klikken kun je de boeking al regelen. Maar heb je liever telefonisch contact dan zijn wij tijdens de openingstijden bereikbaar op 074 - 277 66 88. Wij helpen graag met de boeking en staan altijd open voor vragen. 

 

Benieuwd naar een uitgebreide beschrijving van de boshuizen, kijk dan hier. Als je besluit bij ons te boeken, nemen wij vervolgens nog even contact op om de details door te spreken. De koffie staat klaar en wij zien jullie graag verschijnen op ons park in Twente.

Bij ons is het echt vakantie!

  • Al meer dan 50 jaar hét vakantiepark midden in de Twentse natuur.
  • Al drie jaar verkozen tot beste vakantiepark van Nederland.
  • Al drie keer bekroond met een gouden Zoover Award en beoordeeld met 9,5+.
  • Vakantie op maat, met een persoonlijke benadering en geheel volgens úw wensen.
  • 5 sterren luxe: grote villa’s, moderne inrichting, volop wellnessmogelijkheden en veel rust en ruimte rondom de accommodaties.

Instagram