Pasen in Twente

Beleef de Twentse Paastradities

Pasen is een feest van tradities in Twente. Voor de Tukkers is het gewoon hartstikke gezellig. Die oud-inwoners komen speciaal terug om mee te doen en zelfs mensen van buiten Twente vinden het een belevenis. Leuk om eens mee te maken!

Hieronder staan een aantal uit het oog springende gebruiken die voor de Tukker vanzelfsprekend zijn.

 
Vlöggeln Ootmarsum

Hand in hand trekken mensen door het centrum van Ootmarsum onder het zingen van de Ootmarsumse paasliederen. De Poaskearls lopen vanaf de Paasweide naar de stad, waar dan het vlöggeln begint. Zowel op 1e als 2e Paasdag kun je deze traditie vanaf 17.00 uur bekijken in Ootmarsum.

 

Kijk hier voor meer informatie over het vlöggeln.

 

Paasstaakslepen Denekamp

Denekamp is bekend om haar Paasgebruiken. Bijvoorbeeld het paastaakslepen en het paasvuur. Ruim voor pasen worden twee jongens uit het dorp Denekamp verkozen, die de rollen van Judas en Iscarioth zullen vertolken. Judas is de aanvoerder en Iscarioth is z'n helper, deze rolverdeling komt telkens weer naar voren bij het paastaakslepen.

Eerste Paasdag om 13.00 uur is het vertrek vanaf de St. Nicolaaskerk in Denekamp.

 

Lees hier de complete informatie over het paastaakslepen.

"In Twente worden Pasen op unieke wijze gevierd"

Klein_rondje_Paasvuren_Twente.webp
Paasvuren in Twente

Een paasvuur is een grote brandstapel. Deze wordt bij zonsondergang als vreugdevuur aangestoken. Op vele plekken in Twente worden er paasvuren ontstoken op 1e paasdag. Er zijn onder andere paasvuren in Deurningen, Denekamp, Ootmarsum, Enschede en Bentelo.
Het meest in de buurt van Eureka is het paasvuur in het Hulsbeek. Dit is op iets meer dan 1,5 kilometer afstand.

 

 

Paastradities per oldtimerbus

Op 1e paasdag is het mogelijk om per Oldtimerbus de paastradities te bezoeken in Ootmarsum-Dinkelland. De bus vertrekt om 12.30 uur vanaf Bushalte buurtbus Molenstraat in Ootmarsum. Graag vooraf wel aanmelden bij de VVV Ootmarsum.

Meer info over de paastradities per oldtimerbus.

Pasen vieren op Eureka?

Beleef de paastradities vanaf Vilapark Eureka! Ons vakantiepark staat al jaren in de Top 5 van mooiste en schoonste vakantieparken van Nederland. Wij behalen al vele jaren de Gouden Zoover Award en op Google krijgen wij een top beoordeling van een 4,7. Geïnteresseerd geraakt? Kijk dan hier voor onze beschikbaarheid en prijzen.

 

 

Kijk hier voor onze beschikbaarheid tijdens Pasen Bekijk beschikbaarheid

Bij ons is het echt vakantie!

  • Al meer dan 50 jaar hét vakantiepark midden in de Twentse natuur.
  • Al drie jaar verkozen tot beste vakantiepark van Nederland.
  • Al drie keer bekroond met een gouden Zoover Award en beoordeeld met 9,5+.
  • Vakantie op maat, met een persoonlijke benadering en geheel volgens úw wensen.
  • 5 sterren luxe: grote villa’s, moderne inrichting, volop wellnessmogelijkheden en veel rust en ruimte rondom de accommodaties.

Instagram